
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Dış Politika Vizyonu ve Geleceğimiz” paneline Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak konuk oldu. Albayrak, gençlerle gerçekleştirdiği sohbette, Türkiye’nin jeopolitik önemi, son yüzyılda bölgede yaşanan gelişmeler ve tam bağımsızlık vurgusu üzerinden önemli mesajlar verdi.
ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşen panele, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Salan, ADÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Bertan Akyol, AK Parti Aydın İl Gençlik Kolları üyeleri ile öğrenciler katıldı.
NUH ALBAYRAK’IN GAZETECİLİK YOLCULUĞU
Panelin açılışında Nuh Albayrak’ın özgeçmişi tanıtıldı. 1960 yılında Konya'nın Ilgın ilçesine bağlı Çiğ nahiyesinde doğan Albayrak’ın, ilk ve ortaokulu burada tamamladığı, ardından Seydişehir Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrenim gördüğü aktarıldı. Seydişehir Postası Gazetesi'nde yayımlanan ilk yazılarının ardından İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nden mezun olarak 1980 yılında inşaat mühendisi olduğu, ancak kısa süren mühendislik kariyerinin ardından gazeteciliğe yöneldiği belirtildi.
1982 yılında Türkiye Gazetesi'nde teknik serviste başladığı gazetecilik kariyerinde, sorumlu müdürlük ve yazı işleri müdürlüğü görevlerinde bulunduğu, ardından gazetenin genel yayın yönetmeni olduğu anlatıldı. Albayrak’ın, Star Gazetesi’nde 2014 yılından bu yana Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürdüğü ve beş tarihî araştırma kitabı ile yüzlerce makalesinin yayımlandığı bilgisi paylaşıldı.
“KONFERANS DEĞİL SOHBET” VURGUSU
Sahneye davet edilen Albayrak, konuşmasının başında, etkinliği bir konferans değil, sohbet olarak görmek istediğini belirtti. Gençlerle buluşmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Albayrak, "Bizler zaten elimizden geleni yaptık, bundan sonrası için genç kardeşlerimize küçük katkılar sunabilirsek bu beni mutlu eder" dedi.
ORTADOĞU’DA SON YÜZYILIN ÇALKANTILARI
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın tarihsel önemine değinen Albayrak, son yüzyıla kadar Ortadoğu’nun dört yüz yıl boyunca Osmanlı hâkimiyetinde huzurlu bir dönem yaşadığını, ancak 20. yüzyılın başından itibaren bölgenin büyük karışıklıklara sahne olduğunu söyledi.
Albayrak, Theodor Herzl’in Siyonizm Kongresi'nde aldığı kararlarla Filistin’de bir Yahudi devleti kurma girişimlerini hızlandırdığını ve Abdülhamid Han’ın bu teklifi reddetmesiyle planların değiştiğini belirtti. "Theodor Herzl'in ardından gelen liderler, İngiltere’yi bu konuda ikna ederek destek sağlamış ve süreç, sonunda İsrail devletinin kuruluşuyla sonuçlanmıştır" ifadelerini kullandı.
“DIŞ POLİTİKA, İÇ POLİTİKA OLDU”
Günümüzde dış politikanın iç politikayı doğrudan etkilediğini vurgulayan Albayrak, "Eskiden gazetelerde dış politika bir sayfa ayrılır, geçilirdi. Bugün dış politika her şeyimiz oldu. Ekonomi oldu, güvenlik oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Albayrak, 11 Eylül saldırılarının ardından Amerika’nın küresel çapta geniş bir işgal harekâtı başlattığını ve son dönemde Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan süreçte de benzer bir stratejinin izlenmiş olabileceğini düşündüğünü dile getirdi.
“TÜRKİYE’Yİ ELDE TUTMAK İSTİYORLAR”
Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle büyük güçlerin hedefinde olduğunu belirten Albayrak, "Ortadoğu’ya hâkim olmak isteyenler Türkiye’yi ya yanlarına almak ya da etkisiz hâle getirmek zorundalar" dedi. Bu nedenle Türkiye'de istikrarın korunmasının ve vatanın sahiplenilmesinin çok daha zor ve önemli olduğunu söyledi.
TAM BAĞIMSIZLIK VURGUSU
Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Albayrak, tam bağımsızlık ilkesinin önemine dikkat çekti. "Kendi halkınızın güvenliğini sağlamak ve sınır güvenliğinizi korumak istiyorsanız, kendi kendinize yetmeniz gerekir" diyerek, tam bağımsızlık için ekonomik, askeri ve siyasi alanlarda güçlü olunması gerektiğini vurguladı. (ERDAL AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.