
tvDEN ekranlarında Selime Aydemir’in sunduğu Uzmanına Sor programına konuk olan 4Mevsim İlaçlama’nın sahibi biyolog Hasan Toker, haşere ve kemirgenlerle mücadelede halkın bilmesi gereken tüm detayları aktardı. “İlaçlama kelimesi yanlış, biz zararlıları tedavi etmiyoruz; zehirliyoruz” diyen Toker, sahte firmalara ve bilinçsiz uygulamalara karşı da vatandaşları uyardı.
“1987 AYDIN DOĞUMLUYUM, BİYOLOĞUM”
Muğla Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu olduğunu belirten Hasan Toker, yüksek lisansını Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalında tamamladığını söyledi. Uzun yıllar Efeler Belediyesi’nde ilaçlama şefliği yaptığını belirten Toker, “2021 yılında kendi firmam olan 4Mevsim İlaçlama’yı kurdum. Efeler merkezli olarak Aydın’a ve komşu illere hizmet veriyoruz” dedi.
“İLAÇLAMA DEĞİL, ZARARLIYI ÖLDÜRME”
Toker, halk arasında kullanılan “ilaçlama” kelimesinin teknik olarak yanlış olduğunu belirterek şu sözleri kullandı:
“İlaç tedavi edici bir şeydir. Bizim yaptığımız iş tedavi değil, öldürmedir. Dolayısıyla doğru terim 'zehirleme' olmalı. Ama halkın ağzına pelesenk olduğu için firma isminde bile ilaçlama geçmek zorunda kalıyor.”
HER MEVSİM MÜCADELE, HER AY HEDEF FARKLI
Haşerelerin sadece yazın değil yılın her döneminde mücadele edilmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulayan Toker, özellikle sivrisinek ve kene gibi zararlıların üreme dönemlerinde ilaçlamanın daha da kritik hale geldiğini belirtti. “Nisan ve Mayıs ayları pek çok böcek türünün üreme dönemidir. Bu aylarda pik yaparlar” dedi.
KIŞ MÜCADELESİ YAZIN RAHATLATIR
Kışlak mücadelesinin önemine dikkat çeken Toker, “Kışın yapılacak ilaçlamalar sivrisinek, hamam böceği ve kemirgenlerle yazın daha etkili mücadele imkânı sağlar. Belediyeler yazı değil, kışı hedef almalı” diye konuştu.
“SİNEK ARABALARI GÖSTERİ ARACI DEĞİL”
Gece saatlerinde dolaşan sinek ilaçlama araçlarının etkisinin sınırlı olduğunu belirten Toker, sivrisinekle etkin mücadelenin larva döneminde, gündüz ve sırt pompalı personeller aracılığıyla yapıldığını vurguladı. “Geceleri yapılan soğuk sisleme sadece havaya yayılır. Etkisi yüzde beş, asıl başarı larva ile başlar” ifadelerini kullandı.
BELGELİ OLMAYAN FİRMAYA GÜVENMEYİN
Vatandaşlara çağrıda bulunan Toker, ilaçlama hizmeti alırken mutlaka Sağlık Bakanlığı onaylı firmalarla çalışılması gerektiğini vurguladı. “Sırtında pompa taşıyan herkes bu işi yapamaz. Biz her uygulamadan sonra bakanlık onaylı ‘Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi’ düzenlemek zorundayız. Bu belge yoksa, yapılan uygulama da güvenli değildir” dedi.
“GEÇEN YIL AYDIN HAŞEREDEN KIRILDI”
2023 yazında özellikle Didim ve Kuşadası’nda ciddi bir hamam böceği sorunu yaşandığını belirten Toker, bunun nedenini belediyelerin kış aylarında yeterli ilaçlama yapmamasına bağladı. “Hamam böcekleri kanalizasyonda yaşar. Özellikle Amerikan türü, sayıca çok ve hastalık taşıyıcısı” dedi.
“ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ TEHLİKELİ”
Son yıllarda sık sık gündeme gelen Asya Kaplan Sivrisineği’ne de değinen Toker, bu türün gündüz de aktif olduğunu belirterek, “Sivrisinekler gece uçardı, bu tür gündüz de sokuyor. Bu yüzden kontrolü çok daha zor” ifadelerini kullandı. Aydın’daki bazı bölgelerde bu sineğin larvalarına rastlandığını ve bilimsel çalışmaların sürdüğünü de aktardı.
“DOĞAYA ZARAR VERİYORUZ AMA ZORUNLUYUZ”
İlaçlamada kullanılan tüm ürünlerin kimyasal içerikli olduğunu belirten Toker, çevreye az ya da çok zarar verdiğini açıkça ifade etti. “Biz çevreyi kirletme pahasına halk sağlığını korumaya çalışıyoruz. Bu işin doğasında bu var” dedi. Özellikle sulara karıştırılan biyolojik larvasitlerin doğa dostu olduğunu, ancak diğer tüm uygulamaların kimyasal içerdiğini vurguladı.
“UĞUR BÖCEĞİ ÖRÜMCEĞİ HER YIL VAR”
Mevsimsel olarak ortaya çıkan bazı böceklerin medya tarafından “ilk kez görüldü” şeklinde sunulmasına da değinen Toker, “Uğur böceği örümceği her yıl Mayıs ayında görülür. Bu yeni bir şey değil. 7-8 yıldır aynı haberler yapılır, ama türler aynıdır” diyerek bilgilendirmede bulundu.
KENE: 24 SAAT İÇİNDE ÇIKARILMALI
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında da konuşan Toker, kenelerin en fazla 24 saat vücutta kalması durumunda risk oluşturduğunu söyledi. “Her kene ölümcül değildir. KKKA’yı sadece Hyalomma marginatum türü taşır. Ama vatandaş kendi başına çıkarmasın, mutlaka sağlık kuruluşuna gitsin” dedi.
VATANDAŞA PRATİK ÖNERİLER
Hasan Toker, sivrisinek ve haşerelere karşı halkın alabileceği önlemleri şöyle sıraladı:
“Paçaları çorabın içine sokun, özellikle piknikte.”
“Evde durgun su bırakmayın, her 3 günde bir değiştirin.”
“Marketlerde satılan sinek kovucular işe yarar ama kimyasal içerir. Dozuna dikkat edin.”
“Ev ilaçlamasını kendiniz değil, belgelendirilmiş uzman firmalara yaptırın.”
“İLAÇLARIN KOKMAMASI İYİ DEĞİL”
Toker, piyasada bulunan kokusuz çamaşır suyu ve ilaçların cazibesine karşı uyardı. “Koku sizi rahatsız etmeli ki fazla kullanmayasınız. İnsanlar kokusuz olduğu için gereğinden fazla kullanıyor. Bu yanlış bir davranış” dedi.
“BU İŞ BÜYÜKŞEHİR’İN İŞİ”
Son olarak yetki karmaşasına değinen Toker, Aydın’da ilaçlama hizmetlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından entegre şekilde yürütülmesi gerektiğini savundu:
“Alanlı ile Hamzabali arası 100 metre. Biri Efeler’e biri Yenipazar’a bağlı. Biri ilaçlanıyor, öteki kalıyor. Sivrisinek ilçe sınırlarını bilmez. Bu iş entegre yapılmalı, yoksa başarı sağlanamaz.” (SELİME AYDEMİR)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.