Takip Et

ÇOCUKLARA ÖDEV YAPMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRACAK STRATEJİ VE ÖNERİLER

Ev ödevleri, öğretmenler tarafından okul dışı akademik bir etkinlik olarak öğrencilere verilen bir görevdir. Ayrıca ev ödevleri çok uzun zamandır öğretmenler tarafından oldukça sık kullanılan, okul döneminde öğrencilerin günlük rutinlerinin önemli bir parçası haline gelmiş olsa da ailelerin en çok yakındığı konulardan biridir. Çünkü çocukların ödev yapmak istememesi aile içinde strese yol açtığı ve okula yönelik olumsuz tutum geliştirmelerine neden olduğunu göstermektedir.

Bu durumun ebeveyn-çocuk bağını zedelemesine izin vermemesi için ödev yapma alışkanlığı kazandırılmasında bazı stratejilere değinmek istiyorum.

1) Ödev anne babanın değil çocuğun sorumluluğunda olmalıdır. Bu nedenle ebeveynler ödevlerini yapmasını çocuğa hatırlatsalar bile onun yerine kaygılanmamalıdır. Ödevini yapmayan bir çocuk bunun sonucuna kendisi katlanmalıdır.

2) Ödevleri çocuk kendisi yapmalıdır. Anne babalar çocuğa yardımcı olmak adı altında ödevi yapmamalıdır.

3) Ödev yapma nedenini anlatın. Çocuğunuzu ödev yapmaya zorlamak yerine neden ödev yapması gerektiğini açıklarsanız ödev yapma konusunda daha çok çabalamasını ve ilgisinin artmasını sağlarsınız.

4) Ödev yapma zamanı belirleyin. Çocuğunuzla konuşarak ödevlerini yapacağı bir zaman dilimi belirleyin. Her gün aynı saatte ödevlerini yapmasını ve rutin oluşturmasını sağlayın.

5) Ödev yapacağı yeri belirleyin. İmkan dahilinde çocuğunuzun ödev yapacağı yer mümkünse kendi odasında duvar kenarında duran bir çalışma masası olmalı. Çalışacağı masanın etrafında ve üzerinde dikkat dağıtıcı materyallerin olmamasına, ders çalışma sırasında kullanacağı objeler dışında etrafta malzeme bulunmamasına dikkat edilmelidir. Çalışma ortamındaki duvarlarda poster vb dikkat dağıtıcı resim ya da objeler olmamalıdır.

6) Ödev yapacağı zamanı ve mola zamanlarını da belirleyin. Çocuğunuzun ödevlerinin hepsini bir anda bitirmesini değil dikkat süresine uygun mola vererek bitirmesini sağlayın. Örneğin; 20 dakika ödev 10 dakika mola şeklinde uygulamasını sağlayın fakat bu mola süresinde telefon, tablet ya da televizyon gibi ödev yapmasına engel olabilecek nedenlere yer vermeyin.

7) Ödev yapma sürecinde çocuğunuzu motive edip, çabasını övün. Çocuğunuzun ödevini değerlendirecek kişinin öğretmen olduğunu unutmayıp aranızdaki ebeveyn-çocuk bağını zedelemeyin. Ödevini yaparken ona sorular sorup başarısını kutlayın. Ödev yapma çabası için onu takdir edin.

8) Ödev yaparken çocuğunuzu kıyaslamayın. Çocuğunuzu ödev yaparken arkadaşlarıyla ya da başka bir çocukla kıyaslamayın. Çünkü kıyaslama yapılması okula, ödevlere karşı olumsuz tutum geliştirilmesine neden olur. Ayrıca kıyas yapılması çocuğunuzda yetersizlik ve değersizlik duygularının oluşmasına neden olur.

 

9) Çocuğunuzun çabalamasına rağmen ödevleri yapmasında zorlandığını düşünüyorsanız öğretmeniyle iletişime geçin. Öğretmeni çocuğunuzun akademik ihtiyaçları konusunda onu daha iyi anlayıp, ona nasıl daha verimli destek olabileceğiniz konusunda yardımcı olur.

 

10) Çocuğunuz tüm bunlara rağmen ödev yapmak istemiyor ve okula ödevini yapmadan gidiyorsa onu cezalandırmayın. Ödevini yapmadan okula giderse öğretmenine bu durumun nedenini kendisinin anlatmasını söyleyin. Öğretmeniyle de ayrıca görüşüp iş birliği yaparak bu durumun yaptırımları hakkında konuşun.

Çocukların ödev yapması okulda öğrendiği akademik bilgilerin pekiştirilmesi ve bir sonraki derse hazır olması açısından önemlidir. Ödev yaparken yukarıdaki maddelere dikkat etmeli ama her şeyden önce çocuğunuzu iyi tanımalısınız. Her çocuğun öğrenme hızı ve mizacı farklıdır. Bu nedenle çocuğunuzun verimli çalışmasını sağlayacak strateji ve yaklaşımda bulunmak önemlidir.

Sevgiyle ve Farkındalıkla kalın… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.